понеділок, 4 грудня 2017 р.

Завдання районного етапу олімпіади

10 клас

1.                   
Куля масою 9 г, яка летить з швидкістю 825 м/с, має температуру 150 . Куля потрапляє в кучугуру снігу з температурою 0 й застряє в ній. При цьому частина снігу перетворюється у воду. Скільки води утворилося в кучугурі? Питома теплота плавлення снігу дорівнює 3,4 ∙ 105Дж/кг, питома теплоємність свинцю 130 Дж/(кг∙ ).

10 балів

2.                   
 Для розмітки території використовують радіомаяки, розміщені в спеціальних контейнерах, які скидають з літака. Літак летить горизонтально на висоті 500 м з постійним прискоренням 2 м/с2. Через рівні проміжки часу в 0,5 с викидається контейнер. Знайдіть відстань між місцями падіння 9 та 11 контейнерів, якщо перший контейнер був скинутий на швидкості літака 100 м/с. Опором повітря можна знехтувати.

10 балів


3.                   
Якби при такій як є масі радіус Землі був на 1% меншим, то на скільки відсотків іншим було б прискорення вільного падіння на полюсі?

10 балів
 
4.                   
Один моль гелію виконує роботу A` в замкненому циклі (див. рис.), що складається з адіабати 1-2, ізотерми 2-3 та ізобари 3-1. Визначити роботу, виконану в ізотермічному процесі, якщо різниця максимальної і мінімальної температур в циклі становить ΔТ градусів?

10 балів

5.                   
Джерело струму з ЕРС, що дорівнює 100 В, і внутрішнім опором r = 10 Ом підключили до електричного чайника. Знайдіть швидкість, з якою виривається з носика чайника пара, коли вода кипить, якщо потужність, що виділяється у чайнику, максимальна. Площа перерізу носика чайника S = 4 см2. Пару вважати ідеальним газом. Тиск пари на кінці носика нормальний.

10 балів


Провести мислений експеримент і описати послідовність дій та вимірювань при його проведенні. Пояснити як за допомогою отриманих з експерименту даних обчислити потрібну величину.
Визначити густину скріпок
Прилади: шприц із закритим кінчиком, посудина (досить широка і висока) з водою, коробка скріпок.

10 балів


Немає коментарів:

Дописати коментар